AJVAR

Već smo duboko zašli u jesen. Sezona pravljenja zimnice se već privodi kraju. Dolaze hladniji dani i sve nekako miriše na prvi sneg koji željno očekujemo… da bi počeli da jedemo AJVAR!

Poslednjih mesec i više dimila su se dvorišta, haustori i tajni prolazi između zgrada gde su se tradicionalisti (oni koji ne priznaju kupovni ajvar) skrivali od znatiželjnih pogleda komšija i od revnosnih bezdušnih pripadnika komunalne milicije koji su nekakvim švedskim detektorima bezuspešno pokušavali da ih lociraju. Mnogi su upravo iz tih razloga birali da višesatni proces pravljenja ajvara završe baš onog dana kada bi padala kiša kako bi imali što manje svedoka željnih da proniknu u tajnu ovog svetog čina.

Srpska tradicija nalaže da se stavljanje zimnice završi negde do Noći veštica. Jedino kupus može eventualno da sačeka Dan zahvalnosti, to jest Crni petak za one koji su malo opušteniji. Ajvar među svim tim đakonijama zauzima centralno mesto. Složena metodologija pravljenja se prenosi sa kolena na koleno usmenim predanjem i predstavlja deo porodične tradicije. Znam, postoje i recepti na Internetu ali svaki od njih obavezno sadrži neki detalj koji će vam pokvariti krajnji rezultat jer niko ne želi da do kraja otkrije tajnu spremanja svog ajvara. Mislim da i Služba državne bezbednosti pregleda sve ove sadržaje i ubacuje u tekstove odrednice koje vas mogu odvesti na stranputicu. Samo pravi zimničari znaju o čemu pričam.

Ove godine je vlast nebeske Srbije organozovala kampanju zaštite saobraćajnih znakova, posebno onih okruglih, kako bi sprečilo njihovo masovno skidanje u toku sezone spremanja ajvara. Da, ako niste znali… mogu da posluže kao plotna za pečenje paprika. Nema veze što su premazani otrovnim bojama jer se to se ionako sve dobro zapeče. Mislim da su stranci bili prilično iznenađeni porukama na digitalnim panelima duž autoputa na kojima se na srpskom i engleskom jeziku poručuje vozačima da su saobraćajni znaci važni u našim životima?! Jedino su lukavi Slovenci koji su se verovatno zaputili na njihov Bledajo znali o čemu se radi jer su oni zaštitili ime ajvar i time zaboli finalni ekser u kovčeg našeg prijateljstva.

Uskoro počinju slave i svi nekako čekaju da ulove pogled svojih gostiju kada probaju njihov ajvar. Zato pazite koje signale odašiljete kada ga stavljate u usta. Od toga može da vam zavisi i život!

AJVAR

Постави коментар